Luftveisplager – hva bør du passe på?

Hester som hoster er de opplagte tilfellene, men der er mange andre hester som har begynnende luftveisplager som ikke har fått utviklet seg enda. Dette temaet er utrolig viktig, for luftvegsplager går direkte utover hestens mulighet til å ta inn nok frisk luft slik at kroppen får nok oksygen til blodet. Dermed vil det ha stor innvirkning på hesten i det daglige og det vil være direkte begrensende for hvor godt hesten kan prestere. Når pust-frekvensen går opp – det er da hesten merker det aller mest.

”Hesteastma” eller reccurent airway obstruction/RAO (tidligere kalt COPD) er en ganske vanlig tilstand hos hest i Norge (ref. Bjerke dyrehospital). Den oppstår oftest hos voksne hester (10-15 år), men sees også hos yngre og eldre. Astma oppstår når lungene reagerer allergisk mot små partikler i luften, vanligvis støv og soppsporer.

Mye støv i stallen jeg? Neida, bare sånn vanlig mengde. Eller?

De vanligste årsakene til luftvegsplager er:

 • høy eller halm av dårlig kvalitet, som inneholder muggsporer og støv
 • annet for som støver
 • amoniakkgass som avgis fra våt strø i boksen eller under matter mv
 • tørr flis
 • dårlig ventilasjon
 • støv fra ridebane / treningsbane el.l

Virkningene kan reduseres vesentlig med mye utegang.

De av oss som er “heldige” kan kjenne med en gang høyet inneholder for mye mugg. Det er ikke alltid lett å se, men jeg reagerer selv raskt med rennende øyne og nysing. Det er veldig viktig at høyet kvalitetsjekkes, ikke bare i forhold til forverdi, men det er en stor fordel også å ha kunnskap om hvordan og når det blei høstet inn / tørket og hvilke værforhold som var i perioden. Muggsporer sniker seg inn, og høyet får ikke den karkteristiske “mugglukta” før det er ekstremt mye i det.

Amoniakk er svært skadelig for hestens slimhinner og gir luftvegsplager. Amoniakk dannes når urin ligger i strøet uten at det kommer til nok luft. Dette skjer fort i flis, siden flisa pakker seg veldig. For å unngå ammoniakkgass er det viktig at all våt strø tas ut av boksen hver dag. Matter som ligger løst i boksen har en tendens til å “jobbe seg oppover” i flisa. Under disse er det ikke mye lekkert. Her er det den reneste amoniakkfabrikken.  Har du matter i boksen bør du helst lime de til gulvet eller ha gode rutiner for rengjøring under mattene.

De fleste hester elsker tørr flis. De vet bare ikke om at det kanskje ikke er bra å stikke nesa langt inn i flishaugen og dytte flisa rundt i boksen. Slik var det med min hest. Hun var så glad i flisa at hun gravde den ut av trillebåra selv, for så å rulle seg. Etterpå blei det en runde med hosting. Men hun skjønte nok ikke sammenhengen. Det er her vi må hjelpe de. Fuktig flis og kvalitetshalm er bra. Torvstrø, bark, papir og celluloseflis er andre støvfrie alternativer.

Bjerke dyrehospital sier det slik:

«Forebygging er vel så viktig som medisineringen. Resultatene av miljøtiltak alene tar ofte 3-4 uker, derfor er det viktig å sette i gang med tiltakene med en gang hesten er blitt diagnostisert. Selv om astma er en sykdom man må ”leve med” er målet at hesten skal kunne klare seg på et minimum av medisiner og helst i lengre perioder helt uten medisinering. Hester med astma bør være utendørs så mye som mulig, dette fordi konsentrasjonen av de partiklene som forårsaker den allergiske reaksjonen har en svært lav konsentrasjon utendørs forhold til innendørs. Forebyggingen består derfor i å utsette hesten for minst mulig av disse partiklene. Dette gjelder også ved transport, da luftrommet her er enda mindre.

Pass på følgende:

 • Ha god ventilasjon i stall, boks og under transport.
 • Måke, koste og fôre mens hesten er utendørs.
 • Bruk strø og fôr av god kvalitet og som støver minst mulig. Du kan dempe støvet ved å vanne/fukte grovfôr og kraftfôr og vanne golvet før kosting.
 • Fôr astmahestene fra bakken, slik at det er vanskeligere å puste inn partiklene.
 • Børst hesten ute om den er full av søle/støv, eventuelt vaske den i stedet for å unngå å få med støvet inn i stallen.
 • Ikke la en astmahest ha boks i nærheten av fôringsrom eller flisrom.
 • Unngå støvete ridebaner/treningsløyper.
 • Ikke fôr hester som har astma under transport.

Luftrensere som ioniserer lufta – SmartStables er veldig opptatt av hestens ve og vel og og vil sette fokus på å forebygge luftveislidelser. Luftrensere som ioniserer lufta renser på en helt annen måte en mekaniske luftrensere som kun sørger for utskifting av luft. Med disse vil de små partiklene som hesten reagerer på binde seg til hverandre, bli tyngre for så å falle til bakken.

Les mer her:

Biozone Aircare 30

Biozone Mini Powerzone

Les også vårt tidligere blogginnlegg:

Lyst på tipp topp inneklima i stallen? Hørt om ionisering?