Vil du bli kvitt en gjørmete luftegård eller har du planer om å bygge ridebane – her er oppskriften

Hestefolk flest vet at et godt og tørt underlag er noe av det viktigste for hestens trivsel og helse. Hesten står gjerne ute i luftegården flere timer om dagen og skal jobbe på ridebanen, travbanen eller i rundpaddocken ofte flere dager i uka hele året rundt. 

Du har kanskje tenkt på at du burde gjøre noe med luftegården din, eller har planer om å anlegge ny ridebane, eventuelt forbedre den gamle. Det er da viktig å passe på at resultatet blir et jevnt, tørt og passe fjærende underlag. For å få til dette er oppbygging og drenering noe av det viktigste. Her kan bakkearmering fra Ecogrid være et glimrende alternativ.

Ecogrid bakkearmering- hva er det?

Kort fortalt er det tykke plater med store hull laget i hard plast. Platene gjør at underlaget blir vesentlig forsterket, massen holder seg der den skal og forsvinner ikke, og underlaget holder seg jevnt på overflaten. Er platene fylt med masser som drenerer vannet godt, holder underlaget seg tørt. Platene er 33x33x4 cm store og er hektet sammen i flak på ca. 1 m2, så de er lette og håndtere og enkle og legge. Ecogrid gir et fjærende underlag som er veldig bra for hestens bein.

Ecogrid er mye brukt i Europa og resten av verden og er ett anerkjent produkt i hestemiljøet. Eliteryttere som Lugdger Beerbaum har uttalt seg i svært positive ordelag om Ecogrid. Norske hestemiljø har nå også begynt å få øynene opp for Ecogrid. Les mer om produktet HER.

e50-40-gravel (2)Legging

 

Hvordan få ett godt resultat når Ecogrid bakkearmering skal legges?

Det finnes flere måter å legge Ecogrid bakkearmeringen på. Hvordan kommer an på:

 • Størrelsen på området armeringen skal legges på
 • Hvordan underlaget er i utgangspunktet
 • Om de skal tåle å bli kjørt på eller bare tåle tyngden av hest
 • Om de skal legges på ridebane eller i paddock

I paddocker kan det gjøres enklere enn på ridebaner. Platene vil gjøre at bæreevnen blir mye større enn den var i utgangspunktet, men skal de tåle litt tyngde må en ha duk og faste drenerende masser under platene. Fiberduk som er egnet kan kjøpes lokalt på byggevareforretning. Man bør i tillegg utføre arbeidene i samråd med en entreprenør / de som leverer pukk /grus for å få en kvalitetssikring i forhold til lokale forhold.

Det kan gjøres på to måter

1. Man fjerner noe av eksisterende underlag og fyller på med nye drenerende masser.

Etter at tilstrekkelige masser er fjernet legges fiberduk for å holde massene på plass, så fylles det i noe godt drenerende masser før Ecogrid legges. Ecogrid fylles og på toppen kan det legges et tynt lag med grus eller sand alt etter bruken av underlaget. For ridebaner er det vanlig å fjerne ca. 25 cm. Da vil den ferdige ridebanen kunne flukte med terrenget rundt. Dette er ca. halvparten av hvor mye som må fjernes om man ikke hadde hatt bakkearmeringen, og man slipper å lage et ekstra system for drenering. Samtidig får hestene akkurat passe fjærende, stabilt og jevnt underlag.

2. Man legger alt oppå dagens terreng og bare jevner til underlaget noe.

Dette gjøres ofte i paddocker, og kan også gjøres på ridebaner. Duk kan legges nederst mot terrenget slik at massene ikke forsvinner ned i grunnen. Man kan så jevne til med noe pukk eller annen type masse som drenerer godt før bakkearmeringen legges, evt. kan platene legges direkte på duken i paddocker. Så fylles bakkearmeringen med grus eller fin pukk. Til dette kan en minigraver, el. traktor være grei å bruke. Det kan også jevnes til for hånd på mindre områder, men man må da huske på at det er tungt arbeid.

Kontakt oss for råd til din stall.

Kundene våre har gitt oss deres fremgangsmåte

Signe- Lise Dahl tok kontakt med oss i mars i år med et kanskje kjent problem for mange;

De gikk med planer om å anlegge rundpaddock på ett område som ble benyttet til luftegård til hester. Området ble fort gjørmete og opptråkket siden underlaget var fuktig matjord og de ville gjøre noe med dette. Det var også en annen utfordring og det var at det i grunnen gikk offentlige avløpsrør som gjorde at det ikke var mulig å grave bort mye masse.

Løsningen ble Ecogrid bakkearmering. Ved bruk av bakkearmering trenger en faktisk ikke å grave bort NOE masse før legging. Da flukter ikke rundpaddocken med bakken, den blir liggende litt «oppå»- dette var løsningen som passet  best for Signe Lise og Terje. Vi har i etterkant fått «oppskriften» for hvordan de anla sin ridebane og vil dele den med oss.

 1. Rett på bløt matjord: Geo duk «Geo og Tex» Geo PP 3 NG/08, som har 80 års garanti
 2. Oppå duken: 10-15 cm med ett drenerende lag med kult 20/120 mm (benyttes også for å rette av jordet)
 3. Oppå kulten: avrettingslag med grov pukk 8/16 mm
 4. Oppå den grove pukken: Ecogrid TE40- bakkearmering
 5. I bakkearmeringen: Pukk 4/8 mm fylles i
 6. På toppen av bakkearmeringen: et lag med ridesand- sand 0/2 mm
01 Geoduk Geo & Tex Geo PP 3 NG-08
1. Fiberduk legges
02 Kult 20-120 10cm
2. Drenerende lag; 10 cm med Kult 20/120
03 Pukk 8-16 oppÜ kult
3. Pukk 8/16 legges oppå kult for å avrette
Innretting av bakkearmeringen
4. Innretting av bakkearmering
Start bakkearmering
4. Start legging av Ecogrid TE40
04b Legging av bakkearmering E40
4. Legging av Ecogrid TE40
05a Pukk 4-8 oppi bakkearmeringen
6. Pukk 4/8 legges i og på bakkearmeringen
06 PÜfõring ridesand 0-2 mm
7. Noen cm med fin ridesand 0/2 mm legges

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Signe- Lise og Terje har testet den og sier den er veldig god å ri på og massen holder seg på plass og det er ingen oppsamling av vann på ridebanen.

 

07 ferdig ridebane

 

På Stall Tandberg, ønsket Ellen Øverberg og andre oppstallører å bli kvitt problemet med gjørmete luftegårder for hestene.  De hadde en stor og en liten paddock de ville legge Ecogrid bakkearmering på. De valgte Ecogrid TE40, men en litt enklere fremgangsmåte enn Signe- Lise og Terje tilpasset luftegård. Her er deres fremgangsmåte:

 1. Først jevnet de til / rettet av jorda i luftegåden
 2. Nederst mot bakken la de fiberduk
 3. Ecogrid TE40 bakkearmering
 4. 4/16 pukk oppi armeringen, jevnet med toppen av Ecogrid TE40 platene
 5. 3 cm lag med Subuss 0/8  på toppen – siden subbusen synker litt ned må de etterfylle noe

 

Det ferdige resultatet- I bruk-2

 

Ellen sier at paddocken fungerer veldig bra, det er tørt og mykt for hestene og ponniene å gå på.  Luftegårdene UTEN bakkearmering er gjørmete og bløte, mens det er tørt og fint der Ecogrid har blitt brukt.

Se forskjellen:

20151113_150309_resized

 

Bruksområdene for Ecogrid bakkearmering er mange, se her:

 • Paddocker, luftegårder
 • Ridehus
 • Ridebaner utendørs
 • Rundpaddocker
 • Longeringsområder
 • Samlingsplass
 • Ridespor
 • Alle typer ridearenaer for alle disipliner
 • Gårdstun og laste/losse områder
 • Spyle/vaske område

Ecogrid-equestrian-use-illu

 

KONTAKT OSS i SmartStables og fortell om ditt prosjekt så hjelper vi deg i å finne riktig fremgangsmåte om du velger å bruke Ecogrid bakkearmering.

Er du interessert i å kjøpe ECOGRID TE40, så har vi det i vår nettbutikk. Vi kan også skaffe andre typer bakkearmering i andre fasonger og tykkelser tilpasset ditt behov. Spør oss etter brosjyre.

Se også vår tidligere blogginnlegg:

BLI KVITT SØLE I PADDOCKER OG RIDEBANER